РУСКИЯТ ПАТРИАРХ КИРИЛ И ПРЕЗИДЕНТЪТ ПУТИН ЗАЕДНО НА СВЕТА ГОРА

Posted By on 20.05.2016

380x214

Руският патриарх Кирил и президентът на Русия Владимир Путин ще се срещнат на Атон за участие в тържествата, посветени на 1000 години „руско присъствие“ на Света Гора. Планира се в честванията да вземат участие президентът на Гърция Прокопис Павлопулос и премиерът Алексис Ципрас.

Визитата на президента Путин на Света Гора все още не e потвърдена окончателно. Тя се планира още от пролетта, но няма 100-процентова сигурност, че ще се случи. Една от причините за липсата на информация са мерките за сигурност, които се налага да се предприемат заради посещението на високите руски гости.

Според гръцки медии, посещението на руския президент и Московския патриарх на Атон е предизвикало недоволството на някои представители на Вселенска патриаршия и на Гръцката църква. Според тях, след като Атон получава независимост през 1913 г. и става автономна монашеска държава, в нея не може да има никакви национални „присъствия“.

Някои църковни наблюдатели считат, че организацията на тържествата по повод 1000-годишнината на руското монашество на Атон и визитата на патриарха, може да се тълкуват като пореден ход в църковно-държавната политика на Русия, целящ да демонстрира в навечерието на Всеправославния събор на величието, древността и широкия териториален обхват на Руската православна църква. В същото време във Вселенска патриаршия се отнасят скептично към неуместната пищност и национален колорит на предстоящия празник.

Източник: http://dveri.bg/

Вашият коментар