РУСИЯ, ЗА РАЗЛИКА ОТ САЩ, СЕ СТРЕМИ КЪМ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МИРНО УСВОЯВАНЕ НА КОСМОСА

Posted By on 28.01.2019

РУСИЯ, ЗА РАЗЛИКА ОТ САЩ, СЕ СТРЕМИ КЪМ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МИРНО УСВОЯВАНЕ НА КОСМОСА

В руското външно министерство заподозрели Вашингтон в реализиране на планове по използване на космическото пространство за бойни операции. Според представители на министерството, САЩ имат намерение да се заемат с осигуряване на „американско доминиране в космоса“. За това свидетелства неотдавна публикувания „Обзор на политиката на САЩ в сферата на противоракетната отбрана“, в който руските дипломати открили доказателства за коварния американски план.

На 17 януари в САЩ бил публикуван документ от 32 страници, където открито се съобщава за плановете на американските войски да започнат формирането на групировки на ПРО с космическо базиране. В частност, САЩ имат намерение да задействат в космоса собствени средства за прехващане на ракети. Според Белия дом, това ще повиши ефективността на поразяване на различни видове ракети на първоначалния стадий на полета над територията на потенциални противници.

„Дълбоко сме разочаровани, че САЩ вместо построяване на конструктивен диалог по въпросите на стратегическата стабилност и предотвратяване на надпреварата във въоръжаването в космоса, предпочели да се върнат към реализирането на поредната версия на програмата за „звездни войни“ от времената на президента Р. Рейгън“, посочват в руското външно министерство.

Във връзка с гореспоменатото, руското външно министерство се обърнало към Вашингтон с призив за отказ от подобни „авантюри“, подчертавайки, че руската страна, за разлика от американците, се стреми изключително към мирно усвояване на космоса. В Русия не разработват планове по решаване на задачи за използване на орбити за военни удари.

Инфо:РУСКО-БЪЛГАРСКИ КРЪСТОПЪТ

Вашият коментар