Къде точно се съхраняват мощите на Св.Кирил Философ

Posted By on 25.05.2018

Известно е, че мощите на Св. Константин-Кирил Философ се пазят в базиликата Сан Клементе в Рим, но слабо известна е историята, че те са били изгубени за известен период от време и след това отново намерени.
Това става благодарение отец Леонард Бойл, който осъществява истинско детективско търсене.

Ето историята

„Сан Клементе“ е и манастир, който се обслужва от ирландски орден, разказва дългогодишният преводач в нашето посолство в Рим Асен Марчевски в своята забележителна книга „Италиански потайности“. Всяка година посолството иска разрешение за почистване на криптата, където е гробът, във връзка с официалната българска делегация, която идва тук на 24 май. Игумен на манастира по това време бил отец Леонард Бойл, ирландец, приятел на Марчевски.
Веднъж „бригадирите“ от посолството решават да поместят плочата на саркофага

Оказва се, че е празен. Марчевски се среща с падре Бойл и споделя с него съмненията си, че мощите на Св. Кирил не са в криптата. „Разбира се, че не са долу“, казал падре Бойл, който в историята с мощите на Св. Кирил изиграва важна роля.

През 1809 г. Наполеон навлиза в Италия, обявява я за своя и достига Рим. Тук той решава да построи триумфална арка около Колизея и от нея да започва голям булевард, който да води към Неапол.

В плана той минавал точно през базиликата „Сан Клементе“

Работата започнала. Ватиканът дава разрешение римските аристократи да спасят по домовете си всичко ценно от манастира и от църквата. В италианската кампания обаче Наполеон търпи поражение и френската армия се оттегля. Част от спасените реликви са върнати, а друга част не.

Падре Бойл е назначен за игумен на манастира през 1962 г.

Обикалял антикварните книжарници в Рим и събирал всичко, свързано с базиликата „Сан Клементе“. Така попада на литография с изображение на базиликата и я купува. На гърба й той открива надпис: „Фамилия графове Винченци, от базиликата „Сан Клементе“ – инвентарен номер 7″. Решава, че в графското семейство може да има и други предмети от базиликата. Оказва се обаче, че семейството отдавна е напуснало Рим и адресът им е неизвестен. От възрастен портиер разбира, че графското семейство е заменило къщата срещу замък около градчето Канобио, до езерото Лаго ди Комо. Когато посещава семейството, те го водят в малка църквица извън замъка. Покрай други предмети от „Сан Клементе“ той се натъква на ковчеже с надпис: „Reliquie di San Kirillo“ – мощи на Св. Кирил!

Дни след това специална група от Ватикана прибира сандъчето с мощите и ги връща в „Сан Клементе“.

В момента те не са долу, в криптата, където българските делегации поднасят своите цветя. Те са зазидани в олтара на светците Кирил и Методий, вляво от вратата на първия етаж, под стенописа на светите братя.
Падре Бойл открива само част от мощите на светеца, разказва приживе Асен Марчевски. Запазена е не само костна фаланга от пръста, както твърди Ватиканът, а ръка на светеца

Има предположения за това, че останалата част от мощите на светеца са в Гърция. Първоначално са били съхранявани в богата гръцка фамилия от Солун, а след това били предадени за съхранение в някакъв манастир.

Всеки опит на българската държава да получи макар и частица от мощите на Св.Кирил Философ досега претърпява неуспех. От страна на Ватикана официалният отговор е, че има само една костица от ръката на светеца.

ЕПИЦЕНТЪР.БГ

Вашият коментар