Кольо Парамов от Панама:„Панама пейпърс” ще раздруса в следващите месеци много хора и в България

Posted By on 13.02.2018

Една от най-добре пазените тайни в света на бизнеса – оперирането на системата от офшорни компании, бе разкрита след като изтекоха 11 милиона  документа на адвокатската кантора „Мосак Фонсека“ и показаха на света как политици, спортни и арт звезди и хиляди бизнесмени скриват милиарди в непроследими компании. „Досиетата от Панама“, разкриващи как са укривани както данъци в офшорни компании, така и изпиране на милиарди долари от наркотрафик и тероризъм, разтресоха света.

12 държавни глави, над 140 политици, стотици звезди от света на шоубизнеса и спорта и хиляди други по-малко известни богаташи са скрили милиарди долари в офшорни компании с посредничеството на формираната през 1977 г. „Мосак Фонсека“. Тя е създала над 15 000 офшорни компании в услуга на своите клиенти, с посредничеството на над 500 банки, разкри международно журналистическо разследване.

Тогава финансистът Кольо Парамов каментира така скандала:„Това е началото на онзи край, който много дълго се чака – офшорните компании да бъдат закрити. Офшорните компании правят всички възможно да скрият част от световния оборот и да маскират някъде около една трета от финансите, които трябва да се плащат в света. Има много богати хора, които плащат данъци, а в същото време те виждат свои колеги, които не плащат данъци. И понеже информационната сигурност вече е пропукана на ред места и на ред връзки, идва моментът, в които вече нищо не може да бъде опазено в детайлна тайна за вечни времена. В момента, в който се разбира, че интересът както на индивидуални лица, така и на държавите е да се направи всичко възможно и да се срути тази тайна, като по този начин парите бъдат вече официално регистрирани, тяхното движение е моделирано по коренно различен начин и се гони ефектът на явността.

В момента Кольо ПАРАМОВ е в Панама, откъдето продължава своите проучвания и анализи за скритото в офшорните компании, за влиянието на олигарсите в прехода на България.

Оттам той ни изпрати следния текст: 

 „За да дадем най-точна оценка за прехода от последните 27 години от историята на България, сме принудени издъно да разтълкуваме олигарсите. За да успее държавата да върви напред, те са на дневен ред. И с моето и без моето мнение, те ще поемат най-големия удар от политическото негодувание на бедната маса в страната.

Искам да кажа нещо много важно. Аз не съм против богатите хора, които с мозък, сърце, предприемчивост, сила и прагматика организират производство, следят денонощно за него и дават заплати на хиляди хора. Няма никога да кажа лоша дума за Лъчезар Цоцорков от Асарел-Медет или пък за Никола Добрев, Цонев и Ангелов, които управляват КЦМ Пловдив! Има още и стотици други като тях честни бизнесмени. Тези богати хора имат достойнството да бъдат признати публично като богати.

Но има други, а те са също доста, които с хитрост, наглост и посредственост утвърждават капитализма в България като анархия. Нито плащат точно на своите работници, нито зачитат държавата и партньорите, нито са изправни като поръчители и заявители в бизнеса. А в същото време влияят сериозно при взимане на политически решения за развитието на страната. Тези псевдокапиталисти се крият зад авторитета на работодателските организации. Тези люде, след като свалиха Борисов за първи път, надуха балона до Бога, за да фаворизират Орешарски. После преиначиха себе си и започнаха дитирамбите за Борисов отново, а днес са вече патриоти и демократи, а другите до тях – псевдосоциалисти и модерни леви. Един политически тюрлю гювеч с мирис и вкус на Първанов, Румен Петков и Дончева, заедно с дяволиите на Иван Костов, покрай тях двама-трима носачи и съгласувачи – трагедията става трагикомедия в абстрактен и непонятен елементарен план, в който е изключен големият държавен вариант.

„Панама пейпърс” свали от власт британския министър-председател Дейвид Камерън така тихомълком, както никой не е очаквал.

Сега са наред другите.

„Панама пейпърс” ще раздруса в следващите месеци много хора и в България. Доколкото разбрах, вече има готовност да бъдат съобщени първите 47 олигарси с „леви чувства и социална нагласа”, които да бъдат съобщени на обществеността. Онези хора от БСП, най-вече сред политически отпадналите, които са подготвили последвщата информация за политиците-милионери, им прави голяма чест. След четвърт век те се чувстват като съучастници на търпението и сега им заговори съвестта за „произведените” от тях милиони. Все пак това е опит да не бъдат отразени като ортаци на едни странни вече богаташи. Силата на тази истина се крие в едно, че наглостта победи надеждата за смислена политика в период на огромни очаквания, заради некадърност. Чърчил е казал, че „наглост и некадърност” събрани заедно раждат само упадъка.

Това е истината. Изваждат сега от БСП първите 47 червени милионери, които направляваха и регулираха червения „Титаник”, после вторите областни, третите – общински и т.н. няма спасение, трябва силна държавност.
Що се касае до Панама и моето „случайно“ пребиваване, нещата за тези, които ме познават, са ясни. Трябва да се „пие вода само от извора”, когато са нужни важни факти. Информацията ни за нас и партньорите от ЦРУ трябва да бъде точна и последователна. Ние искаме да знаем „Кой кой е в България” с абсолютна точност. Ние искаме да знаем в какво жилище живее финансовият министър, транспортният министър – собствено или под наем. Ако е собствено, кой как е спестил за 2 години 250 000 евро, ако е под наем, кой как се е отплатил на наемодателя си. Кой направи предложението за оценка на последните два етажа на министерството на транспорта? Защо бяха платени цели 2 млн. евро, след като сградата на министерството може да бъде вечно изключително държавна собственост? Кой е разпоредил промяната и срещу какво? Кой е получил двата милиарда евро по решението на МС?

Защо министър-председателят на България ще бъде оставен винаги пред свършен факт, както за КТБ? Защото там е заровено кучето. Причинно-следствени връзки. От КТБ тръгна утопията на Бареков. От там се роди и лудостта по фалшивите бюлетини в Костинброд. Преди това купчината камъни, които се хвърляха по хората на Орлов мост през февруари 2013г. бяха платени също от там. Отъждествиха ги в последствие като целувката на Юда между Местан и Станишев, за да се прероди Орешарски. Това не бе държавна политика, това беше разносна търговия с политиката на бедна България.
Нас днес не ни интересува дали Цветан Василев е с мустаци или без мустаци. Ние искаме на живо да знаем защо 25 завода спряха да работят, а повече от 3000 души, заедно с още 650 с висше образование от банката днес не работят. Ето това е пародията!

Банкерите отмъстиха на Цветан Василев, защото ги беше изпреварил във времето по стил, бързина и перфектност. А те използуваха държавата да го ликвидират. Тази същата държава извади 4% от БВП и плати близо 5 млрд. лв., заради Горанов-Менда Стоянова, за да изгубим всичко. Ако бяхме одържавили банката, днес щяхме да знаем всичко. А не да гоним „духът на Михаля”, както го кръстил народът в Панама.
И забележете, в България бяхме събрали за 18 години от началото на валутния борд 2,5 млрд. лв. като резервен фонд от всички банки и ги дадохме всичките да компенсираме КТБ. Дадохме ги, заради лудостта, безвремието и силата на глупостта, съставяйки фалшиви одитни доклади, дори и в международен план. Излъгахме в чужбина, платихме в чужбина, за да узаконим собствената си пародия и безкрайна наглост. Вместо да извадим тези живи пари и да ги ползуваме като вътрешен държавен заем за осъвременяване на българските ВВС като Унгария. Можехме да купим две ескадрили, шведския военен самолет „Грипен“ и днес щяхме да имаме най-модерната авиация на Балканите, щяхме да имаме банка и работещи заводи.
Ние дадохме 2,5 млрд. лв. да компенсираме един ялов фалит и не можем да осигурим един свидетел в съда, при това направен милионер от тази нескопосана промяна. Това е абстрактно и непонятно, когато се обяснява пред чужденци. И затова вече е ясно едно, че без да обозначим олигарсите – бъдеще нямаме.

Това е едно съвършено ”отрицание на отрицанието”. Навремето Румен Петков и Т. Дончева направиха нов закон за МВР. Промениха го цели 35 пъти за 7 години, за да се обезличи истинското МВР. Ликвидираха Гранични войски, за да могат днес да командват хора от цяла България и законно да запълват хотела на патриота Симеонов в Малко Търново на 110% всеки ден.

Държавата не може да се управлява само с хитрост. Тодор Живков опита 35 години, но не успя. Държавата се управлява с мисъл и порядъчност, с нравственост и стил, за да останеш в историята. Иначе отиваш по дяволите в спомена на децата ти и твоите приятели. Днес все повече се убеждавам, че се работи толкова завоалирано, за да може един ден сметката да я плати само Бойко Борисов. Запомнете това!! Това е тежък парадокс, но се калкулира само на гърба и името на кандидат-премиера Бойко Борисов днес. И то не е случайно!

В нощта на изборите участвувах в коментарите по една телевизия. Тогава изразих едно твърде нестандартно мнение, че повече от всякога днес България се нуждае от национално правителство. Аргументирах предложението си, че сегашните противоречия между БСП и ГЕРБ са толкова големи, че никой не си дава сметка за техните негативни перспективи.

Добавих, че аматьори в политиката вече не бива да се допускат повече, като сравних сегашния военен служебен министър с вездесъщия земеделец Ненчев. Или пък мечтателят Москов с днешния Семерджиев. Става въпрос за стабилни хора със стабилен манталитет.

Между другото положението в Панама през втората половина на 1989г. много наподобява на днешна България. Тогава шефът на ЦРУ Уйлям Уебстър докладва на президента Джордж Буп-старши, че панамският президент ген. Мануел Нуриега се държи като „куче” понякога. „Да, казва президента Буш – Куче е, но е наше куче”. Не след дълго САЩ се налагат и свалят ген. Нуриега с метеж и военна сила и с излишни разходи между 21.12.1989-04.01.1990 г.

Започва съдебен процес и след 18 месеца генералът е осъден на 40 години затвор за наркотрафик и пране на пари.

Не ми се ще и ние да влезем някога в подобна негативна спирала. Всичко онова, което говорят и уточняват смелите патриоти днес, е една вероятност с много подробности, интереси, олигархични връзки и утопични надежди. Става дума за пари и за някакви патриоти. Затова трябва да ни е известна истината за всеки и всичко, касаещо управлението на държавата.

Иначе, ако днес имахме АЕЦ Белене щяхме да бъдем електроенергиен център на Балканите.

Ако имахме Южен поток, щяхме да получаваме по 400 млн. долара транзитни такси и нямаше да търсим за майките си по 50 млн. лв. за Великден и Коледа.

Всичко в България като управление трябва да бъде интерес и държавна прагматика на много високо ниво.

Дано да успеем да се възродим поне без бунтове и излишни загуби“.

Коста Рика, 04.04.2017 г., 16.35 ч.

 

ЕПИЦЕНТЪР.БГ

Вашият коментар