ЕС Е ОБЕЗПОКОЕН ОТ ЗАСИЛВАНЕ НА ПРОТИВОРЕЧИЯТА В НАТО В СЛУАЧАЙ НА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДРСМО

Posted By on 28.01.2019

ЕС Е ОБЕЗПОКОЕН ОТ ЗАСИЛВАНЕ НА ПРОТИВОРЕЧИЯТА В НАТО В СЛУАЧАЙ НА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДРСМО

НАТО, според ръководителя на организацията Столтенберг, не иска нова надпревара във въоръжаването, и мерките, които ще предприеме алианса в случай на прекратяване на Договора за ракетите със среден их малък обсег(ДРСМО), ще бъдат «балансирани». Освен това, казал Столтенберг, НАТО непременно ще продължи диалога с Русия на различни равнища по темата за РСМО.

Очевидно е, че НАТО е изправена пред въпроса, какво да прави, и какво да предприеме в ситуация на прекъсване на договора. Независимо от това, че в алианса се опитват да прехвърлят отговорността на Русия, решението на САЩ за НАТО беше неочаквано и едностранно, и то е построено по такъв начин, че алиансът и водещите европейски членове били принудени да се нагаждат под него.

Европейските страни, влизащи в НАТО, очевидно не искат разцепление в алианса и са разтревожени от различните мнения, но защитават преди всичко своите регионални интереси. «Ние не можем да разглеждаме НАТО като самостоятелен актьор на международните отношения, чиято позиция е различна от позицията на САЩ. Алиансът е само инструмент за реализиране на силовата политика на Вашингтон на международната арена. НАТО, заявил заместник-директорът на Института по история и политика на МПГУ, кандидатът на историческите науки Владимир Шаповалов, е ключов елемент на стратегията на САЩ, затова да се предполага, че алиансът може да има субективен статут, е наивно.

«Но важното е, че все пак има диалог между Русия и НАТО. Това е единственият положителен резултат от срещата Русия-НАТО. В условията на остра конфронтация е важно да се поддържа такъв диалог и да се оставят канали за подобни контакти. Опитът на «студената война» показва, че в някои случаи такива връзки могат да предотвратят хлъзгането на света към глобални конфликти», отбелязал експертът в интервю за ФБА «Икономиката днес».

«Каквото и да говорят представителите на Германия, Италия и други страни, каквато и загриженост да проявяват по отношение на съдбата на договора, това няма значение. В този проблем има само два субекта – САЩ и Русия, гласът на Европа няма да бъде чут, тъй като се блокира от американците. А най-вероятно САЩ ще излязат от договора, което с още една крачка ще приближи човечеството към конфронтация», заявил експертът.

Инфо:РУСКО-БЪЛГАРСКИ КРЪТОПЪТ

Вашият коментар