Да се дигне Бог, и да се разпръснат враговете Му!

Posted By on 08.06.2016

SvSinod 2

Решението на Св. Синод на Българската Православна Църква да не участва в зле скроения Събор, наречен за юни 2016 г. на остров Крит, не е само човешко дело, а най-вече дело на Онзи, Който е казал: „силата Ми се в немощ напълно проявява.“ (2Кор. 12:9)

20141119_0132

Защото привидно най-немощната от православните Патриаршии разтури козните наврага, който беше уплел в своите мрежи гордите (чрез гордостта им), силните (чрез силата им) и хитроумните (чрез хитроумието им). Подценената Българска Църква, с която хюбристичният Фенер си позволяваше всяко високомерие и безцеременност, отказа да участва в узаконяването на беззаконието (икуменизма), чиито мрежи от 93 години изкусно се плетят от светския дух чрез онези, които напоследък се обявиха за „първи без равни“.

Всички знаещи знаят, че Съборът има една главна цел – да легитимира икуменизма. Но ето: всички, които изригнаха срещу историческото Решение на Българската Църква (и така сами разобличиха себе си), съчиниха легион опорни точки, ала нито един не промълвимръсната дума: икуменизъм.

Защото днес, през юни 2016 г., след всичко, което се каза и написа, икуменизмът вече е мръсна дума в Православието и дори съкровените му подръжници вече не смеят да се цапат с него. Съборът вече се състоя – „предсъборно“ – и чрез най-добрите богослови на нашето време, както и чрез цели поместни Църкви (Българската, Грузинската, светогорските старци и пр.) заклейми икуменизма като еклисиологична ерес отричаща самата православност на Православието.

Авторът на мрежата, в която трябваше да се улови цялата Църква, е лош богослов. Той очевидно не знае, че не е възможно Църквата в нейната света Съборност да бъде съборно измамена. От две хилядолетия насам винаги, когато Църквата сякаш е била на път да стане „едно“ в неистината, да покаже „единство“ в неправославието, винаги са се намирали доблестни люде, които да застанат против това „единство“. Св. Атанасий Велики – против „единството“ в полуарианството (сякаш „постигнато“ от Констанций ІІ в 360 г.), св. Максим Изповедник – против „единството“ в монотелитството, св. Марк Ефески – против „единството“ в униатството и т. н.

За Църквата няма друго единство освен единството в Истината. Всяко друго „единство“ е от лукавия и срещу него трябва храбро и честно да се възправяме, колкото и да сме иначе малки и немощни. Защото този, който е с Истината, т. е. с Бога, в крайна сметка ще недделее над всички съзнателни или подлъгани верноподаници на княза на този свят.

Не е наша заслугата, че Православието е Истината. Но наше задължение като православни е да отстояваме тази дарувана ни Истина, т. е. да я браним от единство с всички разновидности на неистината, застлани с най-добри намерения.

Затова да се радваме, че този път именно чрез Българската Църква светото Православие отстоя себе си и да продължим да работим за разобличаването на светския дух, който се опитва да подмени съборното начало, да отмени каноните на Църквата, да проникне в църковната догматика.

Приканвам братята и сестрите в Христа всяка вечер между Възнесение Господне и Петдесетница, в 21.00 ч., да се помолим заедно със следната молитва:

Да се дигне Бог, и да се разпръснат враговете Му и да бягат от лицето Му, които Го мразят. Разнеси ги, както се дим разнася; както се топи восък от огън, тъй и нечестивците да загинат от лицето Божие. А праведниците да се развеселят, да се зарадват пред Бога и да възтържествуват в радост. (Пс. 67:1-4) Да се сбъдне това, което всички светии подкрепят и да се развали онова, което Бог мрази! По молитвите на светите Атанасий Велики, Максим Изповедник, Фотий Велики, Григорий Палама, Марк Ефески, Иустин Челийски, Серафим Софийски Чудотворец и на всички светии да се разтурят козните на враговете Божии и да възтържествува Православието! Амин!

 

Автор:Георги Тодоров, iskoni.com

Източник:http://glasove.com/

 

Вашият коментар