Горан Симеонов:Ердоган ще търпи Борисов, докато не приемаме хора на Гюлен

Posted By on 24.10.2017

Горан Симеонов

Когато Руската империя и Турската империя са в съюз, България винаги си е патила. На настоящия етап опитите за съвместимост на специалните служби на България и Турция е в сферата на пожеланията. Личните отношения между Борисов и Ердоган се градят на подкрепата, която Ердоган получи срещу Гюлен. Това заяви на конференция по сигурността бившият разузнавач Горан Симеонов.

Бъдещето на България е заложено в триъгълника НАТО-Русия-Турция. България не може да е самостоятелна в своята външна и вътрешна политика, тъй като трябва да се съобразява с решенията на НАТО и ЕС. Факт е, че България е без Национална доктрина за своето бъдещо място и роля в света. Намираме се в леко шизофренична позиция. Следваме целите на НАТО и казваме, че Русия е заплаха. А така едва ли може да се води самостоятелна политика. Това каза още председателят на асоциацията на разузнавачите от запаса на конференцията „Сигурността на Република България в многополюсен свят“.

На една преминала конференция важни личности от властта и управлението на страната говореха за проблемите на българската армия, за спешната нужда от  превъоръжаване и т.н. Слушайки ги, останахме с впечатление, че ракети от Крим вече летят към страната ни. И затова твърдя, че България вече не може да разчита на добри отношения с Русия, нито на кучето на Борисов. Москва вече не вярна нито на сълзите ни, нито на подаръците ни, категоричен бе той.

За отбелязване е , че когато Руската империя и Турската империя  са в съюз, България винаги си е патила, посочи експертът.

Той коментира и обстановката в Турциия. В нея се сменя цялата политическа система, ликвидират се светските устои и парламентарната демокрация И точно в този период нашата политика към Турция се характеризира с липса на задълбочена визия и приоритети, с непоследователност, което е в противоречия с националните ни интереси, смята  разузнавачът.

На настоящия етап опитите за съвместимост на специалните служби е в сферата на пожеланията. Двете държави продължават да се разузнават. Турция разчита на своя етнос у нас. България пък разчита на чл. 5 на НАТО. Но се забравя, че България има за съседка една непредвидима ислямска държава плюс три милиона мигрантски корпус. Съсед ни е една Турция, която е в остро противоречие и с ЕС, и със САЩ. И няма значение дали с Турция сме в един лагер или не. Турция няма да отстъпи от своя национален интерес, заяви ооще той.

Ролята на премиера като миротворец или войнолюбец едва ли е най-добрата защита на българския национален интерес. Личните отношения между Борисов и Ердоган се градят на подкрепата, която Ердоган получи срещу Гюлен. Докато не приемаме поддръжниците на преврата, ще имаме добри отношения. Но Ердоган е авторитарна личност, която се ръководи само от собствения си интерес и този на Турция.

Това бе първата конференция организирана от Национална асоциация „Сигурност“ и ГС”МОРАЛ”-Международна Организация за Реална Алтернатива в рамките на един постоянен  граждански форум. По думите на организаторите, позициите и становищата ще се предоставят  на екипа, който ще подготвя Стратегията за национална  сигурност.

Вашият коментар