ВЛАДИМИР ПУТИН РАЗЧИТА, „ТУРСКИ ПОТОК“ ДА ВЛЕЗЕ В ДЕЙСТВИЕ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

Posted By on 28.01.2019

ВЛАДИМИР ПУТИН РАЗЧИТА, „ТУРСКИ ПОТОК“ ДА ВЛЕЗЕ В ДЕЙСТВИЕ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

Президентът на Русия Владимир Путин провел преговори в Москва с турския президент Реджеп Ердоган. Ръководителите на държавите обсъдили строителството на „Турски поток“.

В рамките на пресконференцията с турския лидер, Владимир Путин изразил надежда, че строителството на сухопътната част на газопровода ще премине толкова бързо, както и прокарването на морската част. Той се надява, че „Турски поток“ ще бъде напълно готов към края на 2019 година.

УКРАЙНА МОЖЕ ДА ОСТАВИ ЕВРОПА БЕЗ РУСКИ ГАЗ

Агенция ТАСС предаде думите на председателя на Еврокомисията, еврокомисаря по въпросите на енергетиката Марош Шефчович, който заявил за опасенията на европейските потребители поради възможно повторение на газовата криза. В паметта на жителите на ЕС още са свежи дните, когато противоречията на Русия и Украйна ге накараха да останат без доставки на руско „синьо гориво“. „На Русия и Европейския съюз е необходим нов дългосрочен контракт за транзита на газ. Двете страни искат да избегнат криза по резултатите от 2019 година“, цитират медии заявлението на европейския чиновник на тристранните преговори във формат Русия-Украйна-ЕС.

Шефчович за пореден път напомнил, че ЕС призовава Русия и Украйна да обсъдят реализацията на трансевразийския проект за транзита на газ. Но поради различните трактувания на решенията на Стокхолмския арбитраж, контактите между руската и украинската страни сериозно се усложнява. В Европа изразяват надежда,х че разногласията няма да станат причина за нова газова криза през тази година.

Ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер в отговор заявил, че в руската държавна компания не споделят този оптимизъм на еврокомисаря. Милер подчертал, че в настъпилата 2019 година рискът от провал на транзита на газ от Русия в Европа през Украйна значително се увеличил, в сравнение с минали години.

Украйна изразходва собствените си запаси от газ, които вече не стигат за транзита за европейските страни. Представители на украинската страна вече не са уверени в стабилността на доставките на газ през тази година. Според ръководителя на „Нафтогаз“ Андрей Коболев, в компанията се занимават с изучаване на предложенията по газовия въпрос. „Ние се договорихме с Еврокомисията, че през март или април ще се състои следващата среща“, добавил Коболев.

Инфо:РУСКО-БЪЛГАРСКИ КРЪСТОПЪТ
.

.

Вашият коментар